BAŞBAKAN ERSİN TATAR 18’İNCİ ZEYTİN FESTİVALİNİN AÇILIŞINA KATILDI

BAŞBAKAN ERSİN TATAR 18’İNCİ ZEYTİN FESTİVALİNİN AÇILIŞINA KATILDI

Zeytinlik 18'inci Zeytin Festivali dün akşam başladı.

Festival çeşitli etkinliklerle 8 Ekim’e kadar devam edecek.

Zeytinlik köy meydanında gerçekleştirilen festival açılışında konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, festivali Girne’deki yapılaşmayla birlikte her geçen gün azalan zeytin ağaçlarının korunması, çoğaltılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenlediklerini kaydetti.

Birçok sanatsal ve sportif aktivitenin yer alacağı festival kapsamında, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği işbirliğiyle 8’inci uluslararası zeytin karikatürleri yarışması ödül töreninin de yapılacağını söyleyen Güngördü, bu yıl ilk kez turistlere yönelik zeytin toplama ve çakıstes yapma etkinliği gerçekleştireceklerini belirtti.

Başbakan Ersin Tatar da, yapılaşma nedeniyle zeytin ağaçlarının azaldığına dikkat çekerek, yeni zeytin fidanları dikip Girne ve ülke genelinde zeytin popülasyonunun arttırılması gerektiğini ifade etti.

Sağlık açısından büyük öneme ve ekonomik değere sahip olan zeytinin korunması ve geleceğe taşınması gerektiğine vurgu yapan Başbakan, Kıbrıs Türk kültürünün ve değerlerinin bu tür etkinliklerle yaşatılması ve gençlere aktarılmasının önemine işaret etti.

Kıbrıs’ın en önemli sorununun kuraklık ve susuzluk olduğunu anımsatan Başbakan Tatar, Anamur’dan gelen suyla , ülkede tarım ve üretim alanında önemli adımlar atılacağını da dile getirdi.

Festival zeytin tütsüsünün yakılmasıyla devam etti.

Festival açılışının ardındansa Girne Belediyesi ve Zeytinlik İnisiyatifi işbirliğinde Zeytinlik Dörtyol kavşağına yaptırılan Kıbrıs Türk tarihine edebiyatına önemli katkılar yapan yazarlar Haşmet Gürkan ve Ali Nesim’in heykelinin açılışı gerçekleştiridi.

Ali Nesim’in oğlu Tayfun Nesimoğlu ve Haşmet Gürkanın oğlu Cemal Gürkan birer konuşma yaparak duygularını dile getirdiler.
Zeytinlik İnisiyatifi Başkanı Ersel Baflıgil de, köyün yetiştirdiği 2 önemli değeri gelecek nesillere aktarmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de Zeytinlik köyünden çıkan , Kıbrıs Türk Edebiyatı ve tarihine önemli katkıları olan 2 önemli yazarın anısının bu heykelle yaşatılmaya devam edeceğini belirtti.

Başbakan Ersin Tatar da, tarihe şahitlik eden, sanat alanında topluma önemli eserler bırakan sanatçıların isimlerinin yaşatılması ve geleceğe aktarılmasının önemine vurgu yaptı.

Print
Posted: Eki 4, 2019,
Comments: 0,
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789