BAŞBAKAN ERSİN TATAR, ZEYTİN ÜRETİCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ, SORUNLARINI DİNLEDİ

BAŞBAKAN ERSİN TATAR, ZEYTİN ÜRETİCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ, SORUNLARINI DİNLEDİ

TATAR: "YERLİ ÜRETİME SAHİP ÇIKMAK LAZIM, NELER YAPILABİLECEĞİNİ TARTIŞACAĞIZ"

SEZEY: "400 TON ZEYTİN DEPOLARDA BEKLİYOR, TÜKETİLMEZSE HEBA OLACAK"

Başbakan Ersin Tatar, Ziya Sezey başkanlığındaki Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği; Esnaf, Zanaatkarlar ve Üreticileri Pazarlama Kooperatifi ile Büyükkonuk Zeytin Üreticileri Tarım Kooperatifi’nden üreticilerle görüştü. Zeytin üreticilerinin temsilcileri, Başbakan'a sıkıntılarını aktardı, yardım talep etti.

Başbakan Tatar da yerli ürüne sahip çıkmanın önemine dikkat çekerek, hükümet olarak neler yapabileceklerini tartışacaklarını kaydetti.

"400 TON ZEYTİN DEPODA KALDI"

ZEYSAN Başkanı Ziya Sezey, yaklaşık 400 ton sofralık zeytinin depolarda kaldığını ifade ederek, Başbakan Tatar’dan yardım talep etti.

Sezey, “yaklaşık 400 ton sofralık zeytin üretimi, depolarda bekliyor bu sofralık zeytin süreli bir üründür yani tüketilmezse heba olacak. 5 ay sonra yeni ürün dalında bizi bekliyor. O ürünü de alıp değerlendirmekle alakalı birçok düşünceler içerisindeyiz, ne yapabiliriz ki bu depolardaki ürünü zarar etmeden maliyetlerimize verebilmenin yollarını arıyoruz” dedi.

Konu ile ilgili bugüne kadar Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Ekonomi ve Eneri Bakanlığı ve Sanayi Odası yetkilileri ile görüştüklerini ifade eden Zİya Sezey, Başbakan Tatar’dan zeytin depolarının oluşturulmasını, Türkiye’den gelen zeytinin yasaklanmasını veya gümrük duvarlarının yükseltilerek zeytin sektörünün önünün açılmasını istedi.

TATAR: "KIBRIS ZEYTİNİ DÜNYADA EN LEZZETLİSİ"

Başbakan Ersin Tatar da “Kıbrıs’ın zeytini dünyada en lezzetlisi, en iyisi dolayısıyla kendi zeytinimize sahip çıkmak en doğal hakkımızdır. Hükümet olarak bunun her zaman arkasındayız. Önemli olan piyasa şartlarında bu ürünün karşılığını alabilmektir, çünkü zahmetli bir iştir” dedi. 

Tarım eski Bakanı Zorlu Töre’nin döneminde zeytinyağında KKTC’nin markalaşmaya gittiğini ve birçok ürünün yurtdışında yer bulduğunu ifade eden Tatar, bunun yeniden tartışılabileceğini belirtti.

“KKTC’nin kendi markalarını çıkarması büyük bir başarıydı” diyen Tatar,  zeytin üretiminin önemini vurguladı.

Tatar, “KKTC, kendi halkı ile burada yaşayan öğrencileri ile turistlerimizle, yabancılarla belli bir nüfusa ulaştık. Bu değişebilir ama kendi ürünümüze sahip çıkmalıyız ve son zamanlarda söylediğimiz gibi; yerli üretim, yerli tüketim, yerli istihdam. Dolayısıyla kendi özelliklerimizi korumak lazım. Zeytin de her masada eksik değildir. Dolayısıyla biz dünyaya açık bir ülkeyiz,  Türkiye ile başka ülkelerle iyi ilişkilerimiz vardır, ticaret de vardır. Çünkü herkesin kendine göre bir ürün arar ancak zeytine gelince bizim zeytinimiz dünyanın en iyisi” dedi.

Zeytin ağacının zor koşullarda yetiştirildiğini, hasadının zor olduğunu da ifade eden Başbakan, zeytin üreticilerine zeytinciliğe sahip çıktıkları için teşekkür etti.

Print
Posted: May 6, 2020,
Comments: 0,
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789