BAŞBAKAN ERSİN TATAR GÜNEYE GEÇİŞLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

BAŞBAKAN ERSİN TATAR GÜNEYE GEÇİŞLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Başbakan Ersin Tatar, “ Güney Kıbrıs’a geçişler  ve Güney Kıbrıs’tan Kuzey’e gelişler için iki taraf Sağlık Bakanlıklarının birlikte çalışmalar yapmasına hazır olduklarını” belirtti.

Başbakan Ersin Tatar, “ Sağlık Bakanı Ali Pilli’ye bu yönde temaslarda bulunması içingörev verdiğini, Pilli’nin, sınır kapılarının, gerekli sağlık koşulları gözetilerek, mümkün olan en kısa sürede açılması için karşı tarafla görüşmeler yapmak üzere girişimlerde bulunacağını ” kaydetti.

Başbakan Ersin Tatar bu sabah Kovid-19 salgın süreci öncesinde GüneyKıbrıs’ta  çalışanları temsilen oluşturulan bir grubu kabul ederek görüştü.

Grup adına konuşan Derviş Bilge, Güney Kıbrıs’ta çalışan yaklaşık 2 bin kişinin iki aydan fazladır pandemi nedeni ile sınır kapılarından geçemediğini ve ciddi sorunlar yaşadıklarını belirtti.

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hayatın yavaş yavaş günlük akışına dönmeye başladığına” işaret eden Bilge şunları ifade etti:

“Bizlerin devletimizden beklentimiz, kapılarla ilgili geçişlerin sağlık kontrolleri yapılarak sağlanmasıdır. İşlerimize gitmek istiyoruz. Hükümetimizden bunun için gereken çalışmaları yapmasını bekliyoruz.

Derviş Bilge, kendilerini kabul eden sorunlarına ilgi gösteren Başbakan Tatar’a teşekkür etti.

Başbakan Ersin Tatar da, hükümet olarak bu konuyu değerlendirmekte olduklarını Sağlık Bakanı Ali Pilli’yi Rum tarafı ile gerekli temasları yapmakla görevlendirdiğini, Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın da Birleşmiş Milletlere konuya ilişkin temaslar yapacağını” söyledi.

Başbakan, çok uzun olmayacak bir süreçte tüm bu girişimlerin değerlendirilerek, Güney’de çalışan vatandaşlarına mağduriyetine son verilebileceği inancında olduklarını vurguladı.

Başbakan konuyla ilgili olarak görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti:

Açılım ya da diğer bir deyişle yeni normale dönüş sürecininbaşlaması il e gerek Rum basınında gerekse bizim medyamızda sınır kapılarının nasıl ve ne zaman açılacağına dair yazılarda artış olmuştur.

Sınır kapılarındaki muhaceret, gümrük ve güvenlikdüzenlemeleri halen devam etmektedir. Gidiş gelişlerin durmasının sebebi tamamen yaşanapandemi sorunudur. Dolayısı ile, bu yönleri nedeniyle sınır kapılarının açılmasında top tamamen sağlıkçılarımızdadır.

Rum kesiminden gelen, bizlerle verilerin paylaşılacağı ve değerlendirmeleryapılacağıyönündekiaçıklamaları olumlu olarak değerlendiriyoruz.

Bizde vaka sayısı sıfırdır ama halen riskin devam etmesi nedeniyle önlemlerisürdürüyoruz. Rum kesiminde günlük vaka sayısı son günlerde bire düşmüştür ancak orada da çeşitliönlemler devam ettiriliyor.

Dolayısıyla biz önce SağlıkBakanlığımızın gidiş gelişlerin sağlıklı gerçekleşebilmesi için gerekli temasları yapmasını istiyoruz.

Hükümet olarak onların onay vermesiyle birlikte sınır kapılarını devreye sokmaya hazırız.

Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Ali Pilli’ye bu yönde temaslarda bulunması için görev vermiş bulunuyorum.

Sayın Pilli’den, sınır kapılarının, gerekli sağlık koşulları gözetilerek, mümkün olan en kısa sürede açılması için karşı tarafla görüşmeler yapmak üzere girişimlerde bulunmasını istedim.

Başbakan Yardımcımız, Dışişleri Bakanımız Kudret Özersay da konuyu Birleşmiş Milletler aracılığı ile ele alacak.

Dilerim, iki tarafı da yakından ilgilendiren bu konuda gereken işbirliği anlayışı sergilenir, sağlık ön planda tutulur ve sınır kapıları mümkün olan en erken zamanda açılır.

Print
Posted: May 20, 2020,
Comments: 0,
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789