Başbakan Tufan Erhürman: "Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz"

Başbakan Tufan Erhürman: "Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz"

Başbakan Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada geçmişteki yolsuzluk dosyalarına ilişkin açıklama yaptı.

Başbakan Tufan Erhürman, yolsuzluk dosyalarıyla ilgili konuların gündem olmaya devam etmesini dilediğini belirterek, bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini kaydetti.

İki tür dava bulunduğunu bunların birinin suç iddiası diğerinin de tazminat talebine yönelik olduğunu anımsatan Başbakan, BİOKİM dosyasına ilişkin dava sürecine dair bilgi de verdi.

2013’ten beri Başbakanlıkta olan bir yazının ve diğerlerinin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirten Başbakan Erhürman, yolsuzluk dosyası adı verilen tüm dosyaları halkla paylaştıklarını belirtti.

Başbakan, kapatılmamış dosyalarla ilgili olarak polise talimat vereceğini, savcılığın kapattığı dosyalarla ilgili tekrar aç diye talimat vermesinin ise söz konusu olamayacağını anlattı.

Tüm milletvekillerinden bu konuda hassas davranmalarını rica eden Başbakan Erhürman, dosyaların kabarık olduğunu buna rağmen bir çok dosyada sonuç alınmadığını ifade etti.Bunların tespit edilmesinin önemine işaret eden Başbakan Erhürman bu şekilde benzeri olayların yaşanmasının önüne geçilebileceğini dile getirdi.

Başbakan Tufan Erhürman, devleti yönetenlere yönelik dava açıldığında ve ara emri alındığında devletin zarara uğratılmadığını belirterek, ülkede usulüne uygun kamulaştırmalar yapılmaması nedeniyle bugün bunlara çözüm için uğraş verdiklerini ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda “Emeklilik Maaşlarından Yapılan Vergi Kesintilerinin İadesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname” ile “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname” oybirliğiyle onaylandı.

Başbakan Tufan Erhürman, oylamadan önce yaptığı konuşmada, sapla samanının birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Başsavcılığın hukuki görüşlerinin bağlayıcı olmadığını ve mahkeme sonuçlarının da farklı çıkabileceğini kaydeden Başbakan, Başsavcılığın görüşlerine katılmamanın normal olduğunu ancak bazı eleştirilerin aşırı kaçtığını, dikkatli olmak gerektiğini belirtti.
Kimsenin barış içinde bir arada yaşamayı riske atmaya hakkı olmadığını ve bu yönde atılacak davranışlarda bulunulmaması gerektiğini ifade eden Başbakan Erhürman, “Haksızlığı dile getirmek başka bir şeydir, bütün siyasi yatırımınızı halka bölmeye çalışarak kullanmak başka bir şeydir” dedi.
Açılan dava ve ara emirlerinin devleti zarara uğrattığını iddia etmenin doğru olmadığını, hak arama özgürlüğünün insan hakkı olduğunu söyleyen Başbakan, bunun hukuk devleti olmanın kuralları arasında yer aldığını kaydetti.
Başbakan Erhürman, hane halkı kaleminin, engellilerle Gazimağusa Maraş ile Lefkoşa Surlariçi’ndeki yoksul çocuklar için kullanacağını belirtti.
Hane halkı kalemi konusunda her bakanlığın kendi kriterini belirleyebileceğini söyleyen Başbakan, bugüne kadar bu kriterin belirlenmediğini ancak kendisinin bunu yaptığını ifade etti.

Başbakan Erhürman, YDP Milletvekili Erhan Arıklı’nın bir sorusu üzerine, Başbakan olarak herhangi bir yargı kararını eleştiremeyeceğini, bunu yapması halinde kuvvetler ayrılığının ayaklar altına alınacağını belirtti.
Konuşmaların ardından “Emeklilik Maaşlarından Yapılan Vergi Kesintilerinin İadesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname”si oylandı. Kararname, 13 işinin katılmadığı oylamada 37 kabul oyuyla kabul edildi.
Genel kurul daha sonra Cumhuriyet Meclisi’nde “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname”yi ele aldı. Kararname, 16 milletvekilinin katılmadığı oylamada 34 kabul oyuyla onay aldı.

Print
Posted: Mar 6, 2018,
Comments: 0,
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789