Başbakan Erhürman ve Başbakan Yıldırım ortak basın toplantısı düzenledi

Başbakan Erhürman ve Başbakan Yıldırım ortak basın toplantısı düzenledi

-Başbakan Erhürman: “ Siyasi eşitliğin kabulü olmazsa olmaz”


-“İcraat hedeflerinde aynı şeyi düşünüyoruz”



 Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğinin kabulünün olmazsa olmaz olduğunu söyledi.


Başbakan Erhürman, “Kıbrıslı Türkler sadece adanın etrafındaki ve içindeki zenginliklerden pay alacak bir unsur değildir. Bu zenginlikler konusunda karar verme hakkına, iradeye sahip iki asli unsurdan biridir” dedi.


Başbakan Tufan Erhürman ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 


Başbakan Erhürman’ın, basın toplantısında söylediklerinin satır başları şöyle:


“Türkiye Cumhuriyeti’nin içinden geçtiği sıkıntılı döneme ve yoğun programa rağmen Sayın Başbakan ve Sayın Başbakan Yardımcısı’nın bize ayırdıkları vakit için ve verimli toplantı için teşekkür ederim.


Zeytindalı Harekatı kapsamında şehitlerimiz var. Şehitlerimize başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileklerimi sunuyorum.


Bizim için son derece faydalı bir toplantı. Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri birlikte değerlendirmek fırsatı bulduk. Anastasiadis’in seçimlerden sonra yaptığı açıklamalar müzakere sürecinin yeniden başlamasına katkı yapan açıklamalar değil. 


Anastasiadis’in Hidrokarbon konusunda söyledikleri, Kıbrıslı Türklerin tam olarak statüsü konusunda henüz net bir algıya sahip olmadığını da gösteriyor.

 

Kıbrıslı Türkler sadece adanın etrafındaki ve içindeki zenginliklerden pay alacak bir unsur değildir. Bu zenginlikler konusunda karar verme hakkına, iradeye sahip iki asli unsurdan biridir. Siyasi eşitlik kavramı zaten bunun üzerinden ortaya çıkar.


Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliği Türkiye ile ortak hassasiyetimiz. Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğinin güvence altında olmayacağı bir anlaşmanın sürdürülebilir bir anlaşma olmayacağı herkesin malumudur.


İcraat hedeflerinde aynı şeyi düşünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin,  ekonomik ve sosyal kalkınma alanında bu dönemde geliştirilen projelere maddi manevi katkı koyma kararlılığını görmek bizi son derece mutlu etmiştir. 


Anastasiadis’in bir şeyi fark etmesi gerekiyor; bu müzakere sürecinde her şeyden önce Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğinin kabul edilmesi olmazsa olmaz meselesidir.  Siyasi eşitliğin kabul edilmesinin üzerine bina edilecekse, sürüdürülebilir, yaşabilir, kalıcı bir barış süreci bina edilebilecektir.


Hidrokarbon konusunda, Kıbrıslı Türkler bir fondan para almak suretiyle bundan yararlanacak olan bir unsur değildir. Kıbrıslı Türkler bu konuda karar verecek olan iki asli unsurdan biridir. Bu sürecin öznesiyiz, Rum yönetiminin muhatap alması gereken biziz.”


Print
Posted: Mar 7, 2018,
Comments: 0,
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789