Başbakan Hüseyin Özgürgün,NTV'nin sorularını yanıtladı

Başbakan Hüseyin Özgürgün,NTV'nin sorularını yanıtladı

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiyede 15 Temmuzda darbe girişimine kalkışan FETÖ-PYD konusunda en ufak ihbarın titizlikle değerlendirildiğini, örgütsel bazda bir faaliyete rastlanmadığını, kullanılan bir bina ve yer de olmadığını belirterek, Türkiye ile KKTC arasında yakın işbirliği ve karşılıklı anlaşmalar olduğunu, en ufak hareketin değerlendirildiğini söyledi.

 NTVnin sorularını yanıtlayan Başbakan Hüseyin Özgürgün, Ankara temaslarında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gelişmelerin gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine, hükümet olarak heyetle birlikte  Ankaraya ilk resmi ziyareti yaptıklarını ve bunun kritik bir döneme denk geldiğine işaret ederek, 21 Temmuzda Bakanlar Kurulunun FETÖ-PYDyi terör örgütü listesine alarak, faaliyetlerini yasakladığını belirtti.

 Bu konuda en küçük ihbarın dahi değerlendirildiğini, polisin ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Başbakan Özgürgün, Anavatan Türkiyede halkın demokrasiye sahip çıkması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dik durması ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli bir bölümünün karşı çıkmasıyla darbe girişiminin kısa sürede bertaraf edilmesinden memnuniyet duyduklarını, böyle bir olay yaşanmasından dolayı da üzüntü duyduklarını kaydetti. Başbakan Özgürgün, Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalara diliyoruz. Türk milletine de geçmiş olsun diliyoruz. Bu dileklerimizi, görüştüğümüz Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve Genel Kurmay Başkanı’na da ilettik dedi.

 Başbakan Özgürgün, FETÖ-PYDnin terör örgütü listesine alınması kapsamında neler yapılacak? sorusuna karşılık, karar kapsamında, eğer varsa, en küçük faaliyete dahi müsamaha gösterilmeyeceğini belirterek, nerden gelirse gelsin tüm ihbarların titiz bir şekilde değerlendirildiğini vurguladı.

  Şuana kadar yapılan ihbarlardan ve polisle Güvenlik Kuvvetlerinin yaptığı çalışmalardan herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını, girişlere karşı hava ve deniz limanları ile Sahil Güvenlikin tedbirlerinin artırıldığını, ancak bugüne kadar böyle bir durum olmadığını kaydeden Başbakan Özgürgün, Türkiye ile bizim ikili anlaşmalarımız var çok yakın işbirliğimiz var, en ufak hareketi değerlendiriyoruz diye konuştu.

 KKTCde 80 bin civarında üniversite öğrencisi ve Türkiyeden turizm amaçlı girişler  olduğunu, bunların sekteye uğramaması, eğitim ve turizmde sıkıntı olmaması için Türkiye hükümeti ile birlikte bir çalışma başlattıklarını aktaran Başbakan Özgürgün, Bunlar arasında suça karışmış, örgütte suç unsuru teşkil eden işlere karışmış kişiler varsa, KKTCye giriş yapmış veya yapmak isterse onlar için de her türlü tedbiri titiz bir şekilde almış durumdayız En ufak bir istihbaratı değerlendiriyoruz. Bu açıdan herkes rahat olabilir dedi.

 Başbakan Özgürgün, örgütsel bazda bir faaliyete rastlanmadığını, kullanılan bir bina ve yer de olmadığını, çalışmaların titizlikle yapıldığını ve uyanık durumda olduklarını kaydetti.

 80 bin öğrencin 60 binin Türkiye, 20 bininin üçüncü ülkelerden olduğunu ve girişlerin Türkiye üzerinden yapıldığını, yine Türkiye ve Türkiye üzerinden KKTCye yıllık 3 milyon yolcu girişi olduğunu bunların olumsuz etkilenmemesi için iki hükümetin çalışma başlattığını, Türkiyeye bir yansıyacak olumsuz durumun KKTCye daha fazla yansıyacağını kaydeden Başbakan Özgürgün, Türkiye ne kadar iyi, ne kadar  sağlam, ne kadar güçlü ise, KKTC o kadar sağlam ve güçlü olur dedi.

  Kıbrıs konusundaki soruları da yanıtlayan Başbakan Özgürgün, müzakerelerin 48 yıldır devam ettiğine, görüşme sürecinin BMnin gündemindeki en eski konu olduğuna işaret ederek, “Ümit ederiz sonuçlanır ama Rum tarafının, gerek bugüne kadar bütün planlara hayır demesi gerekse Kıbrıs Türk tarafını eşit taraf olarak görmeyerek, Adayı hala bir Elen adası olarak düşünmesi sıkıntı yaratıyor, sonuca ulaşılamıyor dedi.

 Rum tarafının, Türkiyeden gelen ve kurak adanın makus talihini değiştirecek olan, adına barış suyu dedikleri suya da, Türkiye ile bağları artıracağı” yaklaşımı ile karşı duruşu olduğunu kaydeden Başbakan Özgürgün, Türkiyenin, son günlerde, Güneyde çıkan yangına müdahale yardımına da şartlar ileri sürdüğünü, böyle bir mentalite ile karşı karşıya olunduğunu söyledi.

 Başbakan Özgürgün, Biz, 48 yıldır görüşmeler olumlu sonuçlansın, bir anlaşmaya varılsın temennisi ile masadayız. Bu olmadıysa burada da Rum tarafının bir sorumluluğu vardır ifadesini kullandı.

 Güney Kıbrıs’ın haksız bir şekilde ve yanlış bir kararla Avrupa Birliğine alındığını, Kuzeyde de müktesebatın askıya alındığını anımsatan Başbakan Özgürgün, Eğer o dönemde, iki taraftan evet çıkmazsa sorunlu bir ülkeyi almayız denseydi anlaşma belki de olurdu, yolu da açılmış olurdu. Sanki anlaşmanın olması da istenmemiş gibi de bir durum var. Burada Avrupalıların da büyük sorumluluğu ve yanlışı var diye konuştu.

 48 yıldır devam eden müzakerelerde her şeyin konuşulduğun, bu yılın sonuna kadar bir sonuca varılmaması halinde Kıbrıs Türk halkının da kendi yolu çizmek durumunda olduğunu ifade eden Başbakan Özgürgün, Sayın Cumhurbaşkanı da görüşmeleri yürütüyor, onun da bu yönde açıklaması var. Doğrusu da odur. Bir şekilde bitmesi lazım. Bunun sonucu da bu yılın sonudur dedi.

 Başbakan Özgürgün,Eğer çözüm sağlanmazsa, Kuzey Kıbrıs yoluna bundan sonra nasıl ilerleyecek? sorusuna karşılık şunları söyledi:

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim devletimiz. Eğer, Kıbrıs Rum tarafı Adanın bütününü tek başına temsil ediyorum, diğer dünyanın geri kalanı da evet ben böyle tanıyorum demesi durumunda, biz de, KKTC ve onun hem kurumsal yapısıyla hem demokrasisiyle ve kurumlarıyla hazır olduğunu ve bir devlet olarak yoluna devam edeceğini zaten gösterdik. Bunun kararını alması için ilgili devletin adım atması gerekecektir.

 Türkiyeden gelen suyun dünya da bir ilk, çılgın bir proje olduğunu, 477 kilometre yoldan Toroslar’ın suyunu Kıbrısa taşındığını anlatan Başbakan Özgürgün, suyun, Adanın makus talihini değiştireceğini vurguladı.

Güney Kıbrıs’ın kısa zaman önce Yunanistandan tankerle su taşımayı denediğini ama başarılı olmadığını anımsatan Başbakan Özgürgün, Türkiyeden gelen suya Rumların da ihtiyacı olduğunu, suyun, asrın değil bin yılın projesi olduğunu, Rumların böyle bir projeden istifade etmek yerine karşı çıktığını kaydetti.

Print
Posted: Tem 30, 2016,
Comments: 0,
Author: Anonym
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789