Başbakan Hüseyin Özgürgün,Girne Üniversitesi Vakfı’nın “Kıbrıs’ın Fethi: Bir Fethin Hikayesi Sergisi”açılışına katıldı

Başbakan Hüseyin Özgürgün,Girne Üniversitesi Vakfı’nın “Kıbrıs’ın Fethi: Bir Fethin Hikayesi Sergisi”açılışına katıldı

 Başbakan Özgürgün, Girne Üniversitesi Vakfı  tarafından Kıbrıs’ın fethinin 445. yılı nedeniyle düzenlenen, “Kıbrıs’ın Fethi: Bir Fethin Hikayesi “Sergisi’nin açılışını yaptı.

 Girne Üniversitesi Sergi Salonu’nda yer alan serginin açılışına,  Başbakan Hüseyin Özgürgün, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,  İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel ile üniversite yetkilileri ile davetliler katıldı.

 Türkiye’de 15 Temmuz darbe kalkışmasında hayatını kaybedenler ve şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan serginin açılış törende konuşma yapan Başbakan Hüseyin Özgürgün, önemli bir olayın yıl dönümünde önemli bir serginin açıldığını belirterek, emeği olanlara teşekkür etti. 

 1 Ağustos’un Kıbrıs Türk tarihinde çok önemli bir gün olduğunu, etkinliğin, 1571’den bugüne Kıbrıs Türk halkının yolcuğunu gözler önüne serdiğini ve tarihten ders çıkarılacak önemli bir etkinlik olduğunu belirten Başbakan Özgürgün, “Serginin Kıbrıs Türk halkı tarafından ziyaret edilmesini temenni ediyorum. Çocuklarımızın, gençlerimizin bu yolculuğa şahit olması, izlemesi ve mutlaka dersler çıkarması, belki de önümüzdeki geleceği geçmişte bulması çok önemli bir nokta” dedi.

 Ciddi emeklerle ortaya konmuş bir serginin, önemli olayın yıl dönümünde ve Kıbrıs Türkü’nün geleceğine de yansıyacak çok önemli bir günde açılmasına dikkat çeken   Başbakan Hüseyin Özgürgün, Yakın Doğu ailesinin, gelinen noktada önce Kıbrıs Türk halkının, sonra da KKTC’nin geleceğine harç koyduğunun bir gerçek olduğunu kaydetti.

 Başbakan Özgürgün, 1571’in bir askeri zafer olduğuna işaret ederek, askeri zaferlerin ekonomik zaferlerle taçlandırılarak bu topraklara kök salınabileceğini, Yakın Doğu ailesinin, askeri zaferlerin, ekonomik zaferlerle taçlandırılacağının güzel örneğini, ekonomi, eğitim ve her alanda yaptığı katkılarla sunduğunu, bunları sevinerek izlediğini belirtti.

 Başbakan Özgürgün, “Değerli dostum Suat Günsel’e yürekten teşekkür ediyorum, kutluyorum. Her attıkları adımda, KKTC’nin her noktasına bir emek, bir değer katıyorlar. Yakın Doğu ailesini kutluyorum, burada olmaktan da büyük memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum” dedi.

 Açılışta konuşan 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, 1 Ağustos’un Kıbrıs’ın fethi, TMT’nın kuruluşu ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşu ile ayni tarihe denk geldiğini belirterek, “1571 tarihinde kazanılan önemli zaferle bizlerin ataları bu topraklara gelmiştir. 1571 olmasaydı KKTC devletini kurulmuş olduğundan ve adamızdaki Türk varlığından bahsetmek mümkün olmayacaktı. Demokrasinin gerçekleştiği bu topraklarda Güvenlik Kuvvetlerini kurarak KKTC’nin temellerini attık” ifadesini kullandı.

 Konuşmaların ardından, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, günün anısına, Başbakan Hüseyin Özgürgün ile 3. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ve törene katılan Bakanlara plaket takdim etti. Kurdele kesim töreni ile serginin açılışı yapıldı.

Girne Üniversitesi Yerleşkesi’nde yer alan sergide; Kıbrıs’ın tarihi ile ilgili, orijinal yağlı boya tablolar, gemi modelleri, Osmanlı sancakları, Kıbrıs ve Levant ile ilgili portolon ve gravürler, çini tablolar, 16. yüzyıl seyir aletlerinin replikaları ve bilgi panoları bulunuyor. Ayrıca, Fetih süresince Osmanlı ordusuna kumanda eden Lala Mustafa Paşa, Osmanlı Donanmasının önemli amiralleri Piyale Paşa  ve Kılıç Ali Paşa’nın yağlı boya portreleri serginin önemli eserleri arasında yer alıyor. Sergi 30 Ekim 2016 tarihine kadar açık kalacak.


Print
Posted: Ağu 2, 2016,
Comments: 0,
Author: Anonym
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789