Başbakan Hüseyin Özgürgün BRT’de açık gündem programına katılarak iç ve dış gelişmeler ile Kıbrıs konusunu değerlendirdi

Başbakan Hüseyin Özgürgün BRT’de açık gündem programına katılarak iç ve dış gelişmeler ile Kıbrıs konusunu değerlendirdi

 Başbakan Hüseyin Özgürgün, kuraklığın en yoğun hissedildiği anda suya kavuşulduğunu belirterek, sulu tarıma geçiş için projelerin son aşamaya geldiğini, sulu tarımla birlikte Ada’nın kaderinin de değişeceğini söyledi.

Hükümetin 5 aydır görevde olduğunu, bu sürede Türkiye ile sıkı işbirliği içinde çalışıldığını, teknik destek ve projelere anında destek gördüklerini ifade eden Başbakan Özgürgün, Güzelyurt ve Mesarya Ovası’nda sulu tarıma geçiş için projelerin son aşamaya geldiğini, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi çalışmalarının tamamlandığını, yeni hastane hapishane ve rehabilitasyon merkezlerinin temellerinin önümüzdeki aylarda atılacağını açıkladı.
 Kıbrıs konusunda, çözümle ilgili genel parametrelerin henüz daha çözüme kavuşmadığının görüldüğünü, Kıbrıslı Türklerin eşitlik istediğini, Rumların Türkleri azınlık olarak gördüğünü ifade eden Başbakan Özgürgün, Rumların mülkiyetle ilgili  tutumları kabul edildiğinde, çözümün ertesi günü Kuzey’deki ekonominin çökeceği uyarısında bulundu.

“BASIN, ALABİLDİĞİNE ÖZGÜR”
Başbakan Özgürgün, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda yeni yayın döneminin başlaması dolayısıyla Neşe Ergüçlü’nün hazırlayıp sunduğu “Açık Gündem” programına katılarak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Televizyonların yeni yayın dönemine başlaması nedeniyle tüm televizyon kanallarına başarılara dileyen Başbakan Özgürgün, ülkedeki yazılı ve görsel basının büyüyerek geliştiğini, bunun sağlıklı olduğunu, yazılı basında, “alabildiğine bir özgürlük olduğunu” ve gayet rahat yayınlar yapıldığını, ülke ölçeğine göre televizyon ve gazete sayısının üst düzeyde olduğunu belirterek her görüşe mensup yayın yapıldığına vurgu yaptı.

Meclis’in yeni yasama yılına başladığını, kısa süre önce yargının da yeni adli yıla başladığını, yürütmenin ise hiç durmadan çalıştığını belirten Başbakan, yeni yasama yılının hayırlı olmasını diledi ve Meclis’in gündeminde önemli yasalar olduğunun altını çizdi. Başbakan Özgürgün, Meclis’in sağlıklı çalışmasının demokrasinin sağlıklı çalışması demek olduğunu ifade ederek, Meclis’in bir diğer önemli gündeminin de Kıbrıs konusu olduğuna işaret etti.

Kıbrıs konusundaki gelişmeleri de değerlendiren Başbakan Özgürgün, Kıbrıs’ta iki tarafın anlaşacağını, Kıbrıs Türk tarafının herhangi bir zamanda bir anlaşmaya “hayır” demediğini ifade ederek, “Bugün, Annan Planı’nın ötesine geçseniz bile ‘hayır’ çıkacak diyorum” dedi. Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafı için vazgeçilmez olan Türkiye’nin garantörlüğünü kabul etmediğini, böyle bir çözüme de Türk tarafının “evet” demeyeceğinin altını çizen Başbakan Özgürgün, Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı altındaki konularda da sıkıntılar olduğunu, dönüşümlü başkanlığın kabul edilmediğini, Rumların talep ettikleri ile iki kesimliliğin de sulandırıldığını ve ortadan kaldırıldığını anlattı.

“KUZEY’DEKİ EKONOMİ ÇÖKER”

Mülkiyet konusunda, Rum tarafının talepleri kabul edilirse, bir anlaşmanın ertesi günü Kuzey’deki ekonominin çökeceğine işaret eden Başbakan Özgürgün, “Rum tarafı Güney’de bunlarla uğraşmayacak, biz Kuzey’de çözümün ertesi günü Türk mallarını da ispat etmekle uğraşmak zorunda kalacağız” dedi. 

Başbakan Özgürgün, Rumların, Temsilciler Meclisi ve Senato’da veto hakkının kaldırılması için de uğraştığını, bunun detaylarda olduğunu, Türk tarafının bu konuda geri adım atmadığını, Rum tarafının da bu tutumundan vazgeçmediğini belirterek, “Genel olarak bu tabloya baktığımda, çözümle ilgili genel parametrelerin henüz daha çözüme kavuşmadığı görülüyor” diye konuştu.

“KIBRISLI TÜKLER EŞİTLİK İSTİYOR”

Türlerin yıllardır eşitlik istediğini kaydeden Başbakan Özgürgün, Rumlar “Enosis” dediğinde biz Kıbrıs Türkleri olarak “Türkiye’ye ilhak” demedik, “Taksim” dedik. Yani onlar “Yunanistan’a ilhak” dedi, biz “Türkiye’ye bağlanalım” demedik. Biz, “bölelim” dedik. Biz yine “eşitlik” diyoruz, onlar ‘hayır, hepsi benim’ diyor. “Azınlık gibi durun” diyor” dedi.
Başbakan Özgürgün, iki tarafın Cumhurbaşkanlarının görüştüğünü, ancak, Rumların eşit kabul etmediğini için iki tarafın dışişleri bakanlarının görüşemediğini, Rumların, Türkleri hep azınlık gördüğünü kaydetti.

Kıbrıs görüşmelerinin 1968’de başladığını, savaş olduğu halde görüşmelerin durmadığını, çünkü uluslararası toplumun Kıbrıs’taki bu durumun sürmesini istediğini kaydeden Başbakan Özgürgün, o nedenle, “bu sene son” söylemlerini çok duyduğunu, Kıbrıs görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Başbakan Özgürgün, bölgesel gelişmelere işaret ederek, “Uluslararası çok güçlülük, Kıbrıs sorunundaki bu sürecin, bana göre, uzamasında herhangi bir şekilde bir değişiklik istemiyor şuanda. En büyük etken budur. Uzaması, şuanda herkesin işine geliyor” dedi.

“TÜRKİYE İLE SIKI İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ”

Türkiye ile ilişkileri de değerlendiren Başbakan Özgürgün, 5 aylık UBP-DP hükümet sürecinde, özellikle Mali Protokol ve su konularında çok yakın çalışıldığını ve halkı rahatlatacak konuları da gündemlerine aldıklarını aktararak, kendisinin Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan yardımcısı Tuğrul Türkeş ile bakanların da muhatapları ile yoğun görüşmeler yaptığını anlattı.
Suyun gelmesinin hem ekonomik hem de insanlık adına çok önemi bir gelişme olduğunu vurgulayan Başbakan Özgürgün, “Bu sene kuraklığı ciddi anlamda tam hissettiğimiz bir yıl olmuşken suya kavuştuk. Bu yıl ilk defa Kantara’daki su kaynakları kurudu. Çok doğru bir zamanda suya kavuştuk. Denizden arıtmaya göre maliyeti düşük ve kaliteli su. Böyle bir projenin bize maliyetinin sıfır olduğunu unutmamak lazım” diye konuştu.

SULU TARIM İÇİN PROJELER SON AŞAMADA

Başbakan Özgürgün, özellikle Güzelyut ve Mesarya Ovası’nda sulama projelerinin devreye konulmaya çalışıldığını açıklayarak, Ankara’da yaptığı son görüşmelerde, sulu tarıma geçilmesi için projelerinin son aşamaya geldiği bilgisinin paylaşıldığını aktardı.

Sulu tarıma geçilmesi ile adanın kaderinin değişeceğini, yer altı su kaynaklarının korunacağını, iklimin olumlu yönde değişeceğini, tarımsal sanayinin gelişeceğini ve tarımsal ürünlerin çeşitleneceğini, bütçede önemli mali yük olan kuraklık ödeneğinin ortadan kalkacağını anlatan Başbakan Özgürgün, hükümetin programında, limanların işletilmesinin özelleştirilmesinin de olduğunu kaydetti.

“ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA TEMELLER ATILACAK”

Ankara’dan teknik destek ve proje bazındaki taleplerine anında olumlu yanıt aldıklarını anlatan Başbakan Özgürgün, yol altyapı çalışmaları, yeni hastahane, hapishane ve rehabilitasyon merkezi yapımı projelerinin gündemlerinde olduğunu ve önümüzdeki aylarda temel atmaların yapılacağını söyledi.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesinin her zaman gündemlerinde olduğunu, enterkonnekte sisteme bağlanılması konusunun artık çözüldüğünü ve yapım aşamasına gelindiğini, enterkonnekte sisteme bağlanılmasıyla uluslararası piyasalardan düşük fiyata elektrik alma imkanın olacağını belirtti. Bu konudaki çalışmaları Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un sürdürdüğünü, teknik çalışmaların bittiğini aktaran Başbakan Özgürgün, elektrik konusundaki anlaşmayı Türkiye ile kendisinin imzalayacağını belirtti. 


Print
Posted: Eki 4, 2016,
Comments: 0,
Author: Anonym
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789