Başbakan Hüseyin Özgürgün Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın, anıt mezarının temel atma törenine katıldı

Başbakan Hüseyin Özgürgün Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın, anıt mezarının temel atma törenine katıldı

 Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın, müzenin de yer alacağı anıt mezarının temeli bugün atıldı.

Denktaş ailesinin, devlet ve hükümet yetkilileriyle Türkiye’den konukların ve vatandaşların katıldığı temel atma töreninde sırasıyla; TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konuşma yaptı. Akıncı, konuşmasında Denktaş’la ilgili anılarını anlattı, konuklara Denktaş’ın kendisine gönderdiği şiiri okudu.

Anıt mezarın olduğu bölgenin çevre temizliğiyle ilgili bazı eleştirilerde de bulunan Akıncı, “Tören günlerinde ya da özel bir günde kırık lambaların değiştirildiğini, etrafın temizlendiğini, çevreye biraz dikkat edildiğini görüyorum ama yılın geriye kalan 364 gününde buraları öyle değil. Buna hakkımız yok. Rauf Denktaş, bu topluma yıllarını verdi, onun aziz hatırasına saygı gösterme sırası hepimizde” dedi.

Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezar ve müzesinin temeli bugün öğle saatlerinde atıldı.  

Temel atma törenine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 28’inci Tümen Komutanı Tuğgeneral Faruk Yıldırım, 39’uncu Tümen Komutanı Tuğgeneral Erdal Şener, Ana Muhalefet Partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman katıldı. Kurucu Cumhurbaşkanı’nın oğlu Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ve diğer aile fertleri de törende hazır bulundu.

Törende, saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okundu. Ardından konuşmalara geçildi.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile TC Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Türk Silahlı Kuvvetleri Temsilcisi Orgeneral Musa Avsever da temel atma töreninde katıldı. Törende, konuklara  Kurucu Cumhurbaşkanı’nın gençlere hitaben yaptığı konuşma dinletildi.

DENKTAŞ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİ ÖNCE TÜRKEŞ AKTARDI

Törende, Rauf Raif Denktaş’la ilgili düşüncelerini aktarmak üzere kürsüye ilk önce TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş çıktı.

Türkeş, hukukçu, devlet adamı, siyasetçi olan Denktaş’ın aynı zamanda eserleriyle gençlere yol gösteren bir düşünce adamı, Kıbrıs Türkü’nün simgesi olduğunu söyledi.

ÖZGÜRGÜN: “O GÜN İLK KEZ RADYODAN DUYDUĞUM SESİ ÖMRÜM BOYUNCA TAKİP  ETTİM”

Türkeş’in ardından kürsüye Başbakan Hüseyin Özgürgün çıktı.

Özgürgün, Cumhuriyetin 33’üncü kuruluş yıldönümünde Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarının ve müzesinin temelini atmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Başbakan Özgürgün, Denktaş’la ilgili şunları söyledi:

“9 yaşındaydım, Lefke’de esirdik. Denktaş, radyodan ‘Türk Silahlı Kuvvetleri adanın dört bir yanından çıkarma yapıyor’ diyordu. O gün ilk kez duyduğum, gönül bağıyla bağlandığım bu sesi ömrüm boyunca takip ettim.

Denktaş, Kıbrıs Türk halkının lideriydi. Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yardımına koşmasında, Türk askerinin adada güveni ve huzuru sağlamasında, KKTC’ni kurulmasında başrol oynadı.  Dr. Fazıl Küçük de liderimiz ama bizim kuşak, 50’li yaşlar, Rauf Denktaş’ı Kıbrıs Türk halkının mücadelesinde bayrağı en önde taşıyan, hayatını halkının bu topraklarda kökleşmesi, devletin korunması ve bugüne ulaşması için harcamış lider olarak tanıdı, bildi. Gençlik yıllarımız böyle geçti.  Denktaş, Kıbrıs Türk halkı tarafından saygıyla, şükranla ve minnetle anılması gereken bir abide.”

Rauf Denktaş’ın en kötü günlerde Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu da sözlerine ekleyen Başbakan Özgürgün, “Denktaş, Anavatan Türkiye’siz herhangi bir yere ulaşamayacağını bize öğreten liderdi. Onun dehasında en seçkin temsilcisini bulmuş Kıbrıs Türk halkı, mücadele, özgürlük ve bağımsızlık kavramlarını o büyük insanın şahsında sembolleştirdi” dedi.

Print
Posted: Kas 15, 2016,
Comments: 0,
Author: Anonym
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789