Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs konusunu BRT’de değerlendirdi

Başbakan  Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs konusunu BRT’de değerlendirdi

ÖZGÜRGÜN: ADA’DA ANLAŞMAYA VARILAMAMASININ IKI NEDENI VAR
ÖZGÜRGÜN: BIZ AZINLIK OLMAYI KABUL EDERSEK VEYA BIZI EŞIT ORTAK GÖRMEYI KABUL EDERLERSE  ANLAŞMA OLUR
ÖZGÜRGÜN: TÜRKİYENİN GARANTİSİ OLMADAN ANLAŞMA OLURSA ESKİYE DÖNERİZ

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye’nin garantisinden vazgeçmekle 1960’lara geri dönüleceğini kaydetti.
Kıbrıs konusunda son noktaya gelindiğini ifade eden Başbakan Özgürgün, ‘eğer Yunanistan helen adası zihniyetinden vazgeçerse anlaşma olur’ dedi.
Başbakan  Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs konusunu BRT’de değerlendirdi.
Başbakan Özgürgün değerlendirmesinde Kıbrıs’ta iki nedenle sorunun çözülmediğini kaydetti ve bunları şöyle sıraladı. 
Başbakan Özgürgün,‘nedenlerden biri Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin Kıbrıs’ı helen adası olarak görmesi ve anlaşmaya yanaşmaması, diğeri ise Kıbrıs Türk Halkı ve Türkiye’nin bunu kabul etmemesidir”dedi.
Başbakan Adada bir anlaşma olması için ise Kıbrıs Türkünün azınlık olmayı kabul etmesi gerektiğine işaret etti. 
 ‘bu iki uç noktada duruyoruz’ diyen  Başbakan  Özgürgün; ‘eğer biz evet kabul ettik azınlık olmayı ve zaman içerisinde eriyip Kıbrıs Cumhuriyeti’ne azınlık olarak girmeyi o zaman bir anlaşma olur.Ya da tam tersi Yunanistan, helen adası zihniyetimden vazgeçtim, Kıbrıslı Türkleri eşit ortak olarak kabul ettim. Türkiye’nin de garantörlüğünü kabul ettim dediği gün yine bu anlaşma olur’ diye konuştu.
Başbakan Özgürgün; Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın ‘anlaşma zemini yoktur’ ifadesinin de bu görüşü doğruladığını kaydetti.
57 sonra Türkiye, Yunanistan, Türk ve Rum taraflarının ilk kez biraraya geldiğini ancak sürecin ilk dakikadan çöktüğüne işaret eden  Özgürgün; 1960’da kurulan Cumhuriyetin de aynı gerekçelerle bozulduğunu anımsattı.
Başbakan Özgürgün; ‘şimdi Türkiye’nin garantisi olmadan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin etkin ve fiili varlığı olmadan bir anlaşma yaparsak iş 60’a döner Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye bunu kabul etmez’ dedi.
Siyasi görüşlerin yanı sıra halkların yakınlaşmadığını da ifade eden Başbakan Özgürgün, kapılar açıldığından bu yana iki halkın kaynaşma düzeyinin yüzde 10’da kaldığını belirtti.


Print
Posted: Oca 26, 2017,
Comments: 0,
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789