Başbakan Hüseyin Özgürgün “Kuzey Kıbrıs’ı keşfet” tanıtım etkinliğine katıldı

Başbakan Hüseyin Özgürgün “Kuzey Kıbrıs’ı keşfet” tanıtım etkinliğine katıldı

 Hürriyet Gazetesi ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TURSAB), Taşyapı Ltd’in katkılarıyla düzenlediği “Kuzey Kıbrıs’ı keşfet” tanıtım etkinliği bugün Elexus Otel’de yapıldı.

Etkinlik, saat 10.45’te yönetici, yazar ve seyahat acentesi üyelerinin Kuzey Kıbrıs’ın gezilecek görülecek yer ve leziz yemeklerini tanıma amaçlı gerçekleştirdiği ziyaretleri tanıtan film ile başladı. Ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Etkinlikte sırasıyla Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Taşyapı Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, TURSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Başbakan Hüseyin Özgürgün konuşma yaptı

Tanıtım etkinliği, organizasyona katkıda bulunanlara plaket verilmesinin ardın toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Organizasyona, Hürriyet Gazetesi yönetici ve yazar kadrosu, tur operatörleri ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

ÖZGÜRGÜN: “ANADOLU HALKININ KIBRIS’A İLGİSİNİN ÇEKİLMESİ HÜRRİYET’İN CİDDİ VE GÜÇLÜ DESTEĞİYLE OLDU”

Başbakan Hüseyin Özgürgün ise konuşmasında Hürriyet Gazetesi ile ilgili çocukluk döneminde anıları olduğunu belirterek, yaşadıkları evin yakınlarındaki Sedat Simavi Endüstri ve Meslek Lisesi adlı okul bulunduğu ve okula adını verenin kim olduğunu sürekli merak ettiğini söyledi.

Özgürgün, daha sonra gençlik yıllarında Sedat Simavi’nin, Hürriyet Gazetesi kurucusu olduğu ve okula isminin, onun Anavatan ve Kıbrıs Türk halkına verdiği güçlü destek nedeniyle verildiğini öğrendiği aktardı.

Özgürgün, Hürriyet Gazetesi ile ilgili şunları söyledi:

“Bu bizim için çok önemli çünkü Kıbrıs sorunu ilk kez 1950’li yıllarda Türkiye’de duyulduğu yıllar ve ilk defa Kıbrıs diye bir mesele olduğunda Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs’ta Türk olmadığı ve sadece Yunanlılar ve bazı Maronit, Ermeni ve Müslüman azınlıkların yaşadığı iddiası idi ve bu Türkiye tarafından da algılanmamıştı. Türkiye 1950’li yılların başında ‘Benim Kıbrıs meselem, davam yoktur’ diyordu. İşte o günlerde Dr Fazıl Küçük sonrasında Rauf Denktaş ve Kıbrıs Türk halkının güçlü bir mücadelesi vardı ve bu mücadelenin Anavatan Türkiye’de ses bulması, Anadolu halkının Kıbrıs’a ilgisinin çekilmesi Hürriyet Gazetesi’nin ciddi ve güçlü desteği ile oldu.  Bunu daha sonraları çok net olarak gördük ve ben üniversite yıllarında bunu çok iyi araştırdım. Hürriyet Gazetesi’nin verdiği desteğin Türkiye’nin 1954 yıllarından sonra ‘Benim Kıbrıs meselem vardır ve Kıbrıs’a sahip çıkan Anadolu halkı vardır’ noktasına gelmesine çok büyük önemi var. Bunun için yürekten teşekkür ediyorum. Gazete bugün bir yeni katkı daha ortaya koymaya başladı.”

Bir turizm ve eğitim adası olan Kıbrıs’ta 100 binin üzerinde öğrenci bulunduğu bunun yanında Türkiye’den “iç turizm” anlamında çok sayıda turist geldiğini belirten Özgürgün, organizasyonun bu kapsamda farkındalık ve etki yaratacağını vurguladı.

Özgürgün, bunun aynı zamanda daha çağdaş, refah ve aydınlık bir Kuzey Kıbrıs hedefiyle yola çıkan hükümete önemli bir destek olacağını söyledi.

Özgürgün, tarihin her döneminde stratejik, politik, ticari ve dini sebeplerden bir cazibe merkezi olarak çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Kıbrıs’ın; Shaekspeare’in “Othello’ eserine konu olan Othello Kalesi’nden Osmanlı eserlerine kadar 10 bin yıllık bir tarihe tanıklık eden bir ada olduğunu kaydetti.

Özgürgün konuşmanın sonunda Kıbrıs sorununun çözümüne de değinerek, adada olası bir anlaşma konusunda TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs konusunda son yaptığı açıklama ve Türk Dışişleri’nin ortaya koyduğu net görüşe destek verdiklerini söyledi.

Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının yüzde 90’la Türkiye ve TSK’nın adadaki etkin ve fiili garantisinin şart olduğunu düşündüğünü vurgulayarak bugün sağlıklı ve güçlü, 2 devletli bir anlaşmanın temel olabileceğini ortaya koyduğunu, aksi halde Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını anlattı.

Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın “bizim için çözüm Kıbrıs’ta tek bir Türk bayrağının dalgalanmadığı çözümdür” dediği gibi bir çözümün asla mümkün olmayacağını vurguladı.

Print
Posted: Şub 7, 2017,
Comments: 0,
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789