Başbakan Özgürgün; “Siyasi Belirsizliğe Rağmen Ekonomi Ciddi Şekilde Gelişti”

Başbakan Özgürgün;  “Siyasi Belirsizliğe Rağmen Ekonomi Ciddi Şekilde Gelişti”

 Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ), KKTC Merkez Bankası ve Kıbrıs Türk Ekonomi Kurumu işbirliğiyle “Dünya’da, Türkiye’de ve KKTC’de Ekonomik Gelişmeler ve Beklentiler” konulu konferans gerçekleştirildi.

Acapulco Hotel’de  UFÜ’nün ekonomi  konferansları kapsamında üçüncüsü düzenlenen konferansın açılışında Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun konuşma gerçekleştirdi.

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün, konferansın açılış töreninde yaptığı konuşmada, KKTC ekonomisinin  Kıbrıs sorunu ile şekillendiğini ve bu gelişmelerden etkilendiğini belirterek, ekonomik ambargo ve izolasyonların ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

KKTC ekonomisinde ağırlıklı olarak hizmet sektörünün öne çıktığını dile getiren Özgürgün, 1968 yılında başlayan Kıbrıs  görüşmelerinin sonuçlanmaması ve uzamasıyla birlikte belirsizlikten ekonominin olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Başbakan Özgürgün,  son Cenevre zirvesinde tamamlanmış gibi görünen aslında  ciddi yara alan görüşme süreci bugün sürdürülmeye çalışılsa da Rum tarafının olumsuz noktada durduğunu belirtti.

Görüşme sürecinin    Rum Meclisi’nin Enosis kararı ile ciddi bir yara daha aldığını söyleyen Özgürgün,  Kıbrıs  Türk tarafının  ekonomisinin geleceğini  görüşme sürecine göre organize etmeye çalıştığını belirtti.

Özgürgün, Kıbrıs sorunundaki belirsizlik devam ettikçe  ekonominin gelişmesinin kısıtlı olduğunu kaydetti. Özgürgün,  belirsizlik ortamında ekonomiyle ilgili gelecek planlamalarında  sıkıntı yaşandığını söyledi.

Başbakan Özgürgün,  KKTC ekonomisinin yıllar içinde siyasi konjonktüre rağmen ciddi şekilde geliştiğini,  eğitim, sağlık, turizm ve tarım sektörlerinin  ciddi ilerleme kaydettiğini vurguladı.

Türkiye’den su teminine değinen Özgürgün,  Güzelyurt ve Mesarya sulama projelerinin tamamlandığını,  suyun tarımsal sanayi ve istihdama çok önemli katkı yapacağını söyledi.

KKTC insanının girişimciliğinden övgüyle bahseden Başbakan, izolasyonlar ve ambargoların kalkması durumunda KKTC halkının çok daha büyük başarıları yakalayacağını söyledi.

Özgürgün, KKTC halkının Türkiye’nin katkılarıyla  çok ciddi gelişmeler göstereceğini, bunun da ışıklarını gördüklerini söyledi.

Print
Posted: Nis 29, 2017,
Comments: 0,
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789