BAŞBAKAN TUFANBAŞBAKAN ERHÜRMAN,  TÜRK SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI VAKFI (TÜSİAV) İLE GENÇ GİRİŞİM YÖNETİŞİM DERNEĞİ (GGYD) HEYETLERİNİ KABUL ETTİ

BAŞBAKAN TUFANBAŞBAKAN ERHÜRMAN,  TÜRK SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI VAKFI (TÜSİAV) İLE GENÇ GİRİŞİM YÖNETİŞİM DERNEĞİ (GGYD) HEYETLERİNİ KABUL ETTİ

Başbakan Tufan Erhürman, bir dizi temasta bulunmak üzere Türkiye’den KKTC’ye ziyarette bulunan Veli Sarıtoprak’ın başkanlığındaki Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) ile M. Nezih Allıoğlu başkanlığındaki Genç Girişim Yönetişim Derneği (GGYD) heyetlerini kabul edip, görüştü.
Görüşme, bugün saat 12.15’te Başbakanlık Şeref Salonu’ndan gerçekleştirildi. Kabulde, Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Mustafa Ergüven de yer aldı. 
Sarıtoprak: “Yalnız değilsiniz. Yanınızdayız. Sizin sıkıntınız bizim sıkıntımızdır”.
TÜSİAV Yönetim Kurulu Başkanı Veli Sarıtoprak, Başbakan Erhürman’a Ankara’nın iki etkin kuruluşunun başkanları ve üyeleri olarak kendilerini kabul edip, görüştüğü için teşekkür ederek sözlerine başladı. 
Veli Sarıtoprak, TC Dışişleri Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde, KKTC Ankara Büyükelçisi’nin koordinasyonunda ve Ticaret Odaları’nın yardımlarıyla bu organizasyon gerçekleştirdiklerini kaydetti. 
Ziyaret ve temaslarının ilk gününde Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’yi ziyaret ettiklerini belirten Sarıtoprak, bugün de KKTC Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay ve Maliye Başkanı Serdar Denktaş’ı ziyaret ettiklerini açıkladı. 
Yaptıkları bu ziyaretlerde tabiri yerindeyse KKTC ekonomisinin fotoğrafını çektiklerini ifade eden Veli Sarıtoprak konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Ziyaretlerimizde yetkililerden sıkıntılarınızı dinledik. Buradaki arkadaşların hepsi KKTC’yi seven, hepsi de Türk milliyetçisi insanlardır. Kıbrıs’ı seven arkadaşlarımızdır. Nezih bey Ankara’nın en etkili sivil toplum kuruluşlarından Genç Girişim Yönetişim Derneği’nin başkanıdır. Değişik sektörlerden arkadaşlarımız buradadır. Gerek Kıbrıs Türk Ticaret Odası gerekse Kıbrıs Türk Sanayi Odası’ndaki görüşmelerde birlikte neler yapabiliriz. Nasıl yapabiliriz. Bu birlikteliği nasıl sürdürülebilir hale getiririz. Tüm bunları konuştuk ve tartıştık. Bu toplantıların sizin yardımlarınızla Ankara’da devamını arzu ediyoruz. KKTC’den de heyetler Ankara’ya gelsin. Ankara’daki heyetleri buraya getirelim ve bir sinerji yaratalım. Buradaki arkadaşlara ‘ Yalnız değilsiniz. Yanınızdayız. Sizin sıkıntınız bizim sıkıntımızdır’ diyerek yola çıktık”.  
KKTC ziyaretlerinde oldukça verimli görüşmeler yaptıklarına dikkat çeken Sarıtoprak, Başbakan Erhürman’la yaptıkları görüşmelerin ardından, diğer bakanlarla da görüşeceklerini dile getirdi. 
Veli Sarıtoprak, “Sıkıntılarınızı öğrendik. Sıkıntılarınızın Türkiye’de takipçisi olacağız. Dönünce Dışişleri Bakanlığı’na gideceğim, görüşmelerimizi kendilerine özetleyeceğim. Ne sıkıntı gördüysek, ne problem gördüysek aktaracağız. Sivil toplum kuruluşları olarak yanınızdayız” diyerek sözlerine son verdi. 
Allıoğlu: “ Amacımız iki aynı milletten olan iki devletin ilişkilerini güçlendirmektir”.
GGYD Yönetim Kurulu Başkanı M. Nezih Allıoğlu, Erhürman’a kendilerini kabul edip görüştüğü için teşekkür etti ve KKTC ziyaretlerinin çok verimli geçtiğini dile getirdi. 
“Bilmediğimiz veya hiç düşlemediğimiz şeyleri görüşmeler sayesinde fark ettik. Eminim Türkiye’ye döndükten sonra bunun etkilerini hissedeceğiz” şeklinde konuşan Allıoğlu, amaçlarının iki aynı milletten olan iki devletin ilişkilerini daha fazla güçlendirmek olduğunu açıkladı. 
Ticari anlamda da bu konuda üzerlerine düşeni yapmak istediklerini ifade eden Allıoğlu, ortak projeler ve ortak yatırımlarla ilgili olarak görüşmelerin devam etmesini istediklerini sözlerine ekledi. 

ERHÜRMAN: “HÜKÜMET OLARAK HALKIMIZIN KALKINMASI KONUSUNA YOĞUNLAŞTIK”

Başbakan Tufan Erhürman, kabulde yaptığı konuşmada heyetlere ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. 14 aydır hükümette olduklarını ve 14 aydır da Kıbrıs sorunu ile ilgili ciddi bir durgunluk yaşandığını ifade eden Başbakan Erhürman, Kıbrıs dendiğinde akla ilk olarak Kıbrıs sorununun geldiğini, ancak KKTC’de halkın kalkınma sorunu olduğunu da bildirdi. 
Hükümet olarak halkın kalkınmasını hızlandırma çabaları olduğunu ifade eden Erhürman, şu şekilde konuşmasına devam etti: 
“Biz hükümet olarak özellikle halkımızın kalkınması konusuna yoğunlaştık. Tabi KKTC gerek ölçeği açısından, gerek bir adanın parçası olması açısından gerekse de tanınmamışlık dolayısıyla ekonomik açıdan biraz nevi şahsına münhasır bir yapı arz ediyor. Bunun bir kısmı doğrudan doğruya ölçeğimiz ve ada olmakla ilgilidir. Hepimiz biliyoruz ki ada ekonomilerde veya bu ölçekti ekonomilerde ihracat üzerinde bir ekonomi tasavvur etmek çok kolay değil. Nitekim bizim de 1 milyar 800 milyon Dolar civarında ithalatımız vardır. Buna mukabil sadece 100 milyon Dolar civarında bir ihracatımız var. Dolayısıyla dış ticaret açığımız çok geniştir. Ama bu açığı biz hizmetler sektörü aracılığıyla kapatmaya çalışıyoruz. Turizmden 900 milyon Dolar civarında bir gelir elde ediyoruz. Yükseköğretimden 750-800 milyon Dolar civarında bir gelir elde ediyoruz. Bunun ikisinin toplamı o açığı kapatan bir rakamı yaklaşık olarak ortaya çıkarıyor. Yine bizim ölçeğimizde bilişim sektörü çok anlamlı olabilir düşüncesiyle bu süre içerisinde özellikle bu sektörün alt yapısını oluşturacak yasaları hazırlamaya çalıştık. Teknoparklarla ilgili ve Ar-Ge’nin teşvikiyle ilgili yasayı çıkardık. Çünkü bu ölçekte bilişim bizim için uygun görülüyor. Bir de bu kadar çok üniversitemiz vardır. Üniversitelerde 102 bin civarında öğrencimiz vardır. Bunların çok önemli bir kısmı yabancı öğrencidir. Üçüncü ülkelerden gelen öğrenci sayısı yüzde 30-35’lere çıktı. Dolayısıyla bu potansiyeli bilişim sektörüyle de bir araya getirerek değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz”. 
Başbakan Tufan Erhürman, diğer yandan da turizmden ve yükseköğretimden elde edilen gelirin önemli bir kısmının ülkede kalmasını sağlamaları gerektiğinin altını çizdi ve “Çünkü turizm sektöründe bu kadar çok gelir elde ediyoruz ama örneğin turizm sektöründe istihdama baktığınızda sadece yüzde 20’si KKTC vatandaşıdır. Özel sektörde bu yüzde 50’de kalıyor. Özel sektörde çalışanların yüzde 50’si yabancı uyrukludur” dedi. 
 Son dönemde Türkiye’de asgari ücretin yükselmesiyle birlikte yabancı uyruklu çalışanların özellikle üçüncü ülkelerden gelen insanlar olmaya başladığını kaydeden Erhürman, bunun da az olan gelirlerimizin önemli bir kısmının yurt dışına transferi anlamına geldiğini söyledi. 
Özel sektörde hızla istihdam politikalarını gözden geçirdiklerini belirten Başbakan Erhürman, aynı şekilde turizmde kullanılan ürünlerin çok azının yerli ürünler olduğuna dikkat çekti ve “Dolayısıyla orada da ithalat bacağı şişiyor” diye konuştu. 
KKTC toplu taşımacılığın gelişmiş bir sektör olmaması nedeniyle çok fazla araba kullanımı olduğunu işaret eden Başbakan, bu nedenle akaryakıt ithalatının ülkemiz için kaçınılmaz olduğunu ve bunun da ithalattaki şişkinliği artırdığına vurgu yaptı.  Erhürman, dolayısıyla bunların bir kısmının yapısal sorunlar olduğunu ifade etti. 
Başbakan Erhürman, hellimin Türkiye’ye dahi arzu edilen miktarda ihracatının yapılamadığını söyledi. 
Turizm potansiyelimizin Türkiye’ye yönelik olarak çok verimli kullanılabildiğini düşünmediğini belirten Başbakan, KKTC’nin yılda 1 milyon turist aldığını, Türkiye’nin nüfusuna bakıldığında KKTC’nin daha fazla turist alması gerektiğini açıkladı. 

“TÜRKİYE’DE YAŞAN İNSANLAR KKTC’NİN TURİZM POTANSİYELİNDEN HABERDAR EDİLEMEDİ”

Başbakan Tufan Erhürman şu şekilde devam etti: 
“Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde iki taraf olarak şunu söylüyoruz. ‘Biz maalesef Türkiye Cumhuriyeti’ne dahi kendimizi yeterince tanıtabilmiş ve anlatabilmiş değiliz. Yetkililer düzeyinde değil de halklar düzeyinde bunu söylemeye çalışıyorum. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan insanlarımız buranın turizm potansiyelinden haberdar edilemedi. Bunun sorumluluğu bizdedir. Dolayısıyla bu yönde daha yaygın girişimler yapmamız gerekiyor”. 
Tanınmamışlık nedeniyle özellikle ihracatta aşılmasında güçlük çektiğimiz sorunlar olsa da, aşılabilir sorunlarımızın, aşılamayacak sorunlardan daha fazla olduğunu belirten Başbakan, “ Aşılabilir sorunlarımızı Türkiye Cumhuriyeti’yle olan ilişkilerimiz aracılığıyla aşmak yönünde çok yol kat edebiliriz” dedi. 

 

Print
Posted: May 3, 2019,
Comments: 0,
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789