BAŞBAKAN ERSİN TATAR ANKARA'DA GAZETECİLERLE BULUŞTU

BAŞBAKAN ERSİN TATAR ANKARA'DA GAZETECİLERLE BULUŞTU

Başbakan Ersin Tatar, Ankara’da görev yapan basın yayın kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı söyleşiye katıldı, Kıbrıs konusu ve Maraş açılımı gibi merak edilenleri yanıtladı.

Başbakan Tatar, hükümete geldikten sonra Kıbrıs konusu da dahil özellikle dış politikada daha proaktif bir siyaset izlediklerine işaret ederek halkın da bu yönde desteğini alarak ilerlemek istediklerini söyledi.

Kıbrıs davasının devam ettiğine dikkat çeken Başbakan Tatar, referans şartlarında uzlaşıya varılmaması halinde yeni bir maceraya sürüklenilmemesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Tatar, Türkiye’nin garantörlüğünün de Kıbrıs Türkleri için vazgeçilmez olduğunu ve garantörlüğün kaldırılması gibi bir yola girilmesine de asla müsaade etmeyeceklerini söyledi. Kimsenin kendi başına Kıbrıs meselesini istediği yere sürüklemesine de izin vermeyeceklerini ifade eden Tatar, “kimse bize bu saatten sonra zorla evlilik yaptıramaz” dedi.

Başbakan Tatar, Kıbrıs’ta siyasi eşitlik değil egemen eşitliğin üzerinde durulması gerektiğini belirterek, Rumların Kıbrıs’ta eşit ve adil bir anlaşma olması için lazım olan yönetim ve zenginliğin paylaşılmasına yanaşmadığını vurguladı.

Anlaşma olması halinde Kuzey Kıbrıs ekonomisinin çökeceğini, çünkü bütün taşınmazların kurulacak komisyonların insafına kalacağını belirten Tatar, “Bu Kıbrıs Türk halkının sonu olur. Ancak bazıları bunu anlamakta zorlanıyor. Ancak mülkiyet hakkının bizde olacağı bir anlaşma olabilir. Bu nedenle kendi halkımızın geleceği açısından böyle bir maceraya girmemek lazım. Kimse bu saatten sonra zorla evlilik yaptıramaz” dedi.

Türkiye’nin de desteklediği Maraş açılımıyla ezber bozduklarını ifade eden Başbakan, envanter çalışmasının ne zaman tamamlanacağı veya Maraş’ın ne zaman açılacağına ilişkin net bir tarih veremeyeceğini ancak önemli olan bu açılımın yapılması olduğunu vurguladı.

Maraşın Vakıf toprağı olduğunun belgelerle ortaya çıktığına vurgu yapan Başbakan Tatar, geri dönüş yapacak olan bazı Rumların da Vakıfların kiracısı olabileceğini, yine bu kiralarını sürdürebileceklerini söyledi.

Tatar, Maraş’ta TMK’ya başvuracak olan Rumlarla ilgili düşüncelerinin ise kaynak sıkıntısından dolayı iade olduğunu kaydetti.

Başbakan Tatar, 10 yıl içinde Maraş’ın tamamen açılabileceğini ifade ederek, sadece Maraş’taki telin kaldırılması ve birkaç otelin hayata geçirilmesiyle bölgede ekonomik devinimin başlayacağını belirtti.

Uluslararası bir davayla da direkt uçuşların başlamasının sağlanmasıyla da turizmde yaşanacak gelişmelerin ekonomiyi uçuracağını kaydeden Başbakan, “direkt uçuş ve maraş açılımıyla KKTC milli geliri 5 kat artar” dedi.

Dış siyasetteki ezberin Doğu Akdeniz’de de bozulduğuna dikkat çeken Başbakan Tatar, Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’de KKTC ve Türkiye’nin başarı öyküsüne işaret etti ve bu pozisyonu yakalamanın kolay olmadığını, Doğu Akdeniz’de hep birlikte hakimiyet kazanıldığını vurguladı.

Print
Posted: Eyl 19, 2019,
Comments: 0,
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789