Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün '10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası' Mesajı

Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün '10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası' Mesajı

“Dünya Engelliler Haftası” dolayısıyla dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de bu önemli konuda ortak akılla farkındalık yaratma fırsatı buluyoruz. 


Engellilik, her bireyin hayat döngüsünde çocukluk, yaşlılık ve çeşitli başka durumlarda karşılaşılabilecek tüm insanlığa ait bir durumdur. Engel, aslında Dünya Sağlık Örgütü Bildirgesi’nde de belirtildiği gibi; insanlara özgü bir durum değil daha çok çevresel, toplumsal ve bireysel faktörlere bağlıdır. Engellilik düşünülenin aksine kişinin kendisinden kaynaklanmamakta, insani haklara ulaşımın önündeki engellere, çevresel ve yapısal faktörlere dayanmaktadır. Bir kişinin insani haklarından faydalanmasında hiçbir şekilde bir engelleme ile karşılaşmaması için bu kişilerin yaşamını kolaylaştıracak yapıcı sosyal politikaların geliştirilmesi çok önemlidir. Halkımızın tüm kesimlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel hayata dahil olması, tüm olanaklardan eşit şekilde yararlanması hükümetimizin önceliklerindendir. Engelli bireylerimizin diğer herkes gibi huzurlu ve rahatça toplumsal hayata katılımlarının desteklenmesi için farkındalık yaratılması ve bu yönde gerekli yapısal düzenlemelerin süratle hayata geçirilmesi gerekmektedir. 

Ülkemizdeki hükümet, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri işbirliği içerisinde engelli bireylerin, ailelerinin sıkıntı ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışmalar yürütmektedir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin oluşturulması, ekonomik sıkıntıların giderilmesi ve engelli haklarına ilişkin yasal mevzuatların düzenlenmesi konusunda önemli adımlar atılmakta ve bir takım önlemler alınmaktadır. Bu konudaki girişimler hükümetimizin görev süresinde de devam edecektir. Ülkemizde engelli haklarının iyileştirilmesi, mevcut yapısal eksikliklerin giderilmesi olmak üzere, diğer birçok alanda halkımıza daha refah yaşam standartları sunmak üstlenmiş olduğumuz görevlerin en başında gelmektedir. İnanıyorum ki, ortak sorumluluğumuz olan bu konuda gerek devlet mekanizmaları, yerel yönetimler gerekse de sivil toplum örgütleri ve tüm halkımız üzerlerine düşeni yapacaktır.

  
Bu anlamlı hafta dolayısıyla, toplumdaki her bireye sahip çıkılan, geleceğe daha inançlı bakılan huzur ve refah içerisinde bir yaşam diliyorum. 


 

Print
Posted: May 10, 2016,
Categories: Mesajlar,
Comments: 0,
Author: Anonym
Tags:
«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789